Skoleåret lakker mod enden, og måske er du ved at være færdig med 9. eller 10. klasse og skal i gang med noget nyt? Hvis du har en sjælden diagnose, kan det være vanskeligt at følge et almindeligt forløb, og derfor har vi her samlet et overblik over nogle af dine muligheder. Har du brug for rådgivning, kan du altid kontakte Sjældne Diagnosers Helpline.
STU – særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
De fleste kender efterhånden STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), som blev indført i 2007. Formålet med STU er ifølge STU-loven, at ”unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse”.
Loven betyder, at unge, der fx har gået på specialskole, har krav på at blive tilbudt et STU-forløb, når de forlader grundskolen.
Et STU-forløb består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner. Det kan foregå på offentlige eller private uddannelsessteder. Nogle STU-forløb har særlig fokusområder, fx landbrug, IT eller kreative fag.
Det er kommunen, der visiterer til STU.
Der knytter sig ikke nogen specifik forsørgelsesydelse til STU, og uddannelsesforløbet er ikke SU-berettiget. Elever på STU, som er over 18, er i nogle tilfælde berettigede til uddannelseshjælp (den lave kontanthjælp for unge), mens andre vil modtage førtidspension.
- Du kan se et overblik over alle godkendte STU-tilbud på STU-overblik her
- Læs mere om reglerne for STU på Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside her
FGU – Forberedende Grunduddannelse
FGU står for Forberedende Grunduddannelse. FGU er for unge under 25 år, som endnu ikke er klar til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager. FGU har bl.a. erstattet produktionsskolerne, som lukkede i 2019.
Formålet med FGU er, at eleven efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.
Uddannelsen består af et introduktionsforløb og tre uddannelsesspor, du kan vælge imellem.
De tre uddannelsesspor er:
- Almen Grunduddannelse – AGU
- Produktionsgrunduddannelse – PGU
- Erhvervsgrunduddannelse – EGU
Mens man går på FGU, får man en ugentlig skoleydelse, som varierer, alt efter om man er under eller over 18 år, og om man bor hos sine forældre eller for sig selv.
Der er løbende optagelse på FGU. Det er den kommunale ungeindsats, der vurderer, om du tilhører målgruppen for FGU.
3-årig HF med ekstra støtte
HF er en gymnasial uddannelse, som giver adgang til en række videregående uddannelser. Flere uddannelsessteder udbyder særlige uddannelsesforløb for unge med behov for særlig støtte, fx pga. fysiske eller psykiske udfordringer. I disse forløb er undervisningen tilrettelagt under hensyn til de særlige behov.
HF på 3 år er en helt almindelig HF hvad angår faglige krav. Det særlige er, at undervisningen er tilrettelagt over et ekstra år.
Man kan søge en HF på 3 år direkte fra 9. eller 10. klasse, og man søger om optagelse ligesom til andre ungdomsuddannelser via www.optagelse.dk.
Kontakt evt. din UU-vejleder eller de uddannelsessteder der ligger i dit område for at få mere viden om 3-årig HF.
Forlænget grundforløb på erhvervsuddannelser
Hvis du vil tage en erhvervsuddannelse, er det i nogle tilfælde muligt at få forlænget grundforløbet med op til 50 procent. Det betyder, at grundforløbets 2. del foregår over en længere periode, mens det samlede timeantal er uændret.
Ordningen gælder dig, der har funktionsnedsættelse, som gør det svært for dig at følge et almindeligt forløb.
Forlænget grundforløb kan tilbydes som forsøgsordning frem til 31. juli 2026. Hvis du inden da har påbegyndt grundforløbets 2. del (GF2) under forsøgsordningen, kan du afslutte forløbet også efter 31. juli 2026.
Erhvervsskolen skal foretage en individuel vurdering af, om du tilhører målgruppen. Det er erhvervsskolen, som afgør, om du kan få tilbud om forlænget grundforløb. Bemærk, at skolerne ikke har pligt til at udbyde forlængede forløb, så det er ikke en ret for eleven at få tilbuddet.
Tal med studievejledningen på dit uddannelsessted om muligheden for forlængelse.
Hvis du går på en erhvervsuddannelse, kan du søge SU, og der er også mulighed for at søge om handicaptillæg.
Ud i Fremtiden – bogen, magasinet og messen
Det kan være svært at holde styr på alle reglerne og se de forskellige muligheder for sig. Derfor er det en god idé at tale med din uddannelsesvejleder og evt. besøge nogle af de uddannelsessteder, der ligger tæt på dig.
Du kan også finde mere information hos Ud i Fremtiden, som er et fælles navn for en bog, et magasin og en messe for unge med særlige behov. De tilbyder informationer og nyheder om uddannelse og job til unge med fysiske eller psykiske handicap.
Messen holdes to gange årligt (én i Jylland og én på Sjælland). Her kan du møde efterskoler, erhvervsskoler, STU- og FGU-tilbud, uddannelsesvejledere og mange flere.
Messen er et godt sted at få øjnene op for, at der er mange måder at uddanne sig og komme videre på.
Du kan se, hvornår den næste messe holdes, og du kan også købe den nyeste udgave af bogen og læse magasinet gratis på hjemmesiden: https://www.udifremtiden.dk/
Få hjælp i Helpline
Du eller dine forældre er altid velkomne til at kontakte os i Helpline, hvis I har spørgsmål. Så forsøger vi at hjælpe jer videre. Helpline har åbent mandag fra 10-14, tirsdag fra 12-18 og torsdag fra 1014. Telefonnummeret er 3314 0010, tast 1. I kan også skrive til Helpline her.