Valg til Europa-Parlamentet

Når sygdommen er sjælden, er samarbejde over landegrænser ekstra vigtigt. Det europæiske samarbejde på sjældne-området har i årtier været drivende i udviklingen af bedre behandling og nationale planer for sjældne sygdomme og handicap. Derfor inviterer Sjældne Diagnoser i anledning af Sjældne-dagen fire spidskandidater til Europa-Parlamentet fra hele det politiske spektrum til at præsentere sig selv og deres europæiske sjældne-politik:

  • Stine Bosse – spidskandidat for Moderaterne med en baggrund i dansk og internationalt erhvervsliv
  • Per Clausen, forhv. MF (Ø) – spidskandidat for Enhedslisten
  • Morten Løkkegaard, MEP (V) – spidskandidat for Venstre
  • Christel Schaldemose, MEP (S) – spidskandidat for Socialdemokratiet

Hvem er du?

Mit navn er Christel Schaldemose, jeg har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006. Jeg er gift med Ib og så er jeg mor til 3 drenge. Jeg er oprindeligt fynbo, men bor i dag på Frederiksberg.

Hvad er din drivkraft og hvorfor stiller du op til Europa-Parlamentet?

Jeg er opvokset i et kærligt hjem, med to forældre der begge var ufaglærte arbejdere, der vandrede efter det arbejde, de nu kunne få. Derfor ved jeg, hvordan det er at vokse op et sted, hvor hver en mønt skal vendes. I dag ser min hverdag helt anderledes ud, men den stærke retfærdighedssans og fornuft, som jeg er opvokset med – den har jeg stadig med mig. I EU-systemet, så ser jeg det som min fornemmeste opgave, at stå op for dem, der ikke selv kan.

Det har været min drivkraft i min politik i alt fra arbejdsmarkedsvilkår, min kamp mod Tech-giganternes monopoler, til min kamp for en kemikalie og giftfri fremtid. Europa-Parlamentet det perfekte sted at være, for sådan en som mig, for der er mange uretfærdigheder på vores kontinent, som jeg mener vi skal rette op på. Samtidig lever lige nu i en usikre tider, hvor det Europæiske fællesskab er vigtigere end nogensinde før. Og det kræver politikere, der tager ansvar. Jeg er klar til at tage ansvar, for et tryggere, grønnere og mere retfærdigt EU.

Mener du, at sjældne sygdomme er et oplagt samarbejdsområde i EU?

Egentlig synes jeg som Socialdemokrat i EU, at sundhedsvæsnet grundlæggende er noget, som vi selv skal styre. Men når der er tale om sjældne sygdomme, giver det nogle nuancer som er vigtige at tage med. For det bedste våben vi har mod sjældne sygdomme – det er viden.

Derfor mener jeg, at sjældne sygdomme bør være et oplagt samarbejdsområde i EU. Vi har så meget data, der kan deles på tværs af landegrænser. Information og vidensdeling, som kommer til gavn for både patienter og sundhedspersonale. Det samarbejde gør EU bedre.

Vil du arbejde for, at forholdene for mennesker med sjældne sygdomme og handicap kommer højere op på EU´s dagsorden?

EU-politik kan ofte blive statistikker og lovparagraffer, men når man kæmper for sundhed, så er der rigtige mennesker bag, som man kan hjælpe. For mig, er mennesker den største drivkraft i mit politiske arbejde. Derfor har jeg arbejdet for, og kommer fortsat til at arbejde for, at mennesker med sjældne sygdomme og handikap kommer højere op på den Europæiske dagsorden.

Christel Schaldemose er spidskandidat for Socialdemokratiet til det kommende Europaparlamentsvalg, som afholdes 9. juni 2024.