Det bliver sværere og sværere at passe mit arbejde. Sådan kan en henvendelse til Helpline lyder fra en, som selv har eller er nær pårørende til en med en sjælden diagnose. I Helpline kan rådgiverne hjælpe med at undersøge dine muligheder.

Mange mennesker med sjældne sygdomme og handicap tæt inde på livet oplever på et tidspunkt, at det bliver svært at passe et arbejde på almindelige vilkår eller på fuld tid. Nogle vælger at gå ned i tid, og på den måde får de hverdagen til at hænge sammen ved fx at arbejde 25 timer om ugen i stedet for 37. Det er meget forståeligt, at man vælger denne løsning, men det kan også medføre et stort økonomisk tab, som det faktisk ikke er rimeligt, at man selv skal bære.

Der findes en række forskellige muligheder for at blive kompenseret for en nedsat arbejdsevne, som det er værd at undersøge, og som ikke medfører et økonomisk tab for medarbejderen. For alle ordningerne gælder det, at det er kommunens jobcenter, der vurderer, om man er berettiget

§56-ordning

Hvis man pga. et handicap eller en kronisk sygdom har flere sygedage end andre, er der mulighed for at få det, der hedder en § 56-ordning, som betyder, at arbejdsgiveren har mulighed for at få refunderet udgiften til sygedagpenge fra første fraværsdag. Det betyder, at man kan melde sig syg uden at have dårlig samvittighed over for arbejdsgiveren.

Personlig assistance

Personlig assistance er en ordning til mennesker, der på grund af en varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig bistand for at kunne varetage deres job. Den personlige assistent må kun hjælpe med praktiske arbejdsfunktioner. Det kan fx være hjælp til tunge løft, sekretærbistand eller tolkebistand (tegnsprogstolkning m.v.). De faglige og indholdsmæssige jobfunktioner skal personen med et handicap selv kunne udføre. Jobcenteret kan yde tilskud til en personlig assistent i op til 20 timer pr. uge for personer, der er beskæftiget 37 timer pr. uge.

Fleksjob

Hvis man pga. en funktionsnedsættelse har behov for at gå ned i tid, fx fordi man hurtigt udtrættes, er der mulighed for at få tilkendt et fleksjob, hvor man arbejder på nedsat tid, men bliver kompenseret for de timer, man ikke kan arbejde. Man får løn fra arbejdsgiveren i de effektive arbejdstimer, og lønnen bliver derudover suppleret med et fleksløntilskud fra kommunen. Betingelsen for at få fleksjob er, at man har en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne. Man kan have fleksjob inden for alle typer job, og et fleksjob kan være på helt ned til få timer om ugen. Hvis man får tilkendt fleksjob i sin hidtidige stilling, hedder det et fastholdelsesfleksjob.

Førtidspension

På et tidspunkt kan det være, man slet ikke kan klare at gå på arbejde mere. Hvis alle relevante foranstaltninger har været prøvet, og det er dokumenteret, at ens arbejdsevne er varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv, kan kommunen indstille til førtidspension. Normalt tilkendes personer under 40 år ikke førtidspension. Der er dog undtagelser, og nogle unge med sjældne diagnoser får tilkendt førtidspension allerede, når de fylder 18 år. Betingelsen for at få tilkendt førtidspension, når man er under 40 år er, at det er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres ved deltagelse i relevante jobafklarings-, ressource-, aktiverings- eller revalideringsforløb samt behandlingsmæssige forløb og andre foranstaltninger.

Helpline kan hjælpe med rådgivning og vejledning

I Helpline har rådgiverne forskellige kompentcer, og især indenfor dette emne kan Helpines socialrådgivere hjælpe dig videre. Du kan kontakte Helpline mandag fra 10-14, tirsdag fra 12-18 og torsdag fra 10-14. Telefonnummeret er 33 14 00 10, tast 1 og du kan også sende en krypteret besked til rådgiverne her.

Al rådgivning er gratis og er for alle, der er berørt af sjælden sygdom/handicap.