Foto: Christian & Mette Behnke. Familien Behnke er én af de familier, der lever med NCL. Aktuelt er der i Danmark i alt 20 børn og unge, der har samme sygdom som sønnen Mads. Begrebet ”børnedemens” kan hjælpe familien med at opnå forståelse for deres situation
Demens forbindes traditionelt med ældre mennesker. Men lignende forandringer kan også ramme børn med sjældne genetiske sygdomme. I Danmark er ’børnedemens’ et nyt og vigtigt begreb, der bidrager til forståelsen af de komplekse problemstillinger.
En udfordring med rødder i manglende viden
Manglende viden er en fælles udfordring, når det kommer til sjældne sygdomme. For det store flertal af de sjældne diagnoser er der ingen behandling og ingen retningslinjer for håndtering af diagnoserne. Manglen på viden kan også føre til forsinkelser i diagnosticeringen, hvilket yderligere forværrer mulighederne for tidlig indsats.
Ikke mindst for børn med progressive sjældne sygdomme og deres familier kan konsekvenserne være omfattende. Udover de helbredsmæssige udfordringer kæmper familierne ofte med at navigere i et sundhedssystem og et socialt støttesystem, der ikke er gearet til at imødekomme deres særlige behov. Det skaber ofte en følelse af isolation og frustration.
Demens er ikke for børn – eller er det?
De fleste kender til begrebet demens. Den hyppigste årsag er Alzheimers. Vi har alle en fornemmelse for, hvad disse betegnelser har af betydning for dem der lever med dem og deres pårørende.
Begrebet børnedemens er mere ukendt. Det er en vigtig anerkendelse af de specifikke problemstillinger, der kan opstå, når børn rammes af progressive sygdomme, som ellers kun er kendt fra voksenlivet. Det er dog vigtigt at understrege, at børnedemens ikke er relevant for alle sjældne diagnoser, men for en mindre gruppe sygdomme, hvor fremadskridende neurologiske og kognitive forandringer er centrale.
Ved at give disse symptomer et navn skabes et fælles sprog, som kan være med til at forbedre forståelsen blandt sundhedsprofessionelle, men også blandt familie, venner, bekendt og øvrig omgangskreds. Det kan også styrke forskningen, da et fælles begreb ofte tiltrækker opmærksomhed og ressourcer.
Fokus på børnedemens – og sjældne diagnoser generelt
Det er professor John R. Østergaard, der i Danmark har introduceret begrebet børnedemens. Det skete i en artikel i Ugeskrift for læger i 2022. John Østergaard arbejder tæt sammen med bl.a. NCL Danmark, der er forening for de familier, der lever med NCL (tidl. kaldet Spielmeier-Vogt Syndrom). Familien Behnke har gennem mange år været aktive i foreningsarbejdet og lever med sygdommen på tætteste hold. Sønnen Mads har NCL
Læs mere om familien og om børnedemens hos DR her.
Børnedemens er én af mange problemstillinger, der viser, hvorfor der er behov for øget opmærksomhed omkring sjældne sygdomme og handicap. Sjældne Diagnoser opfordrer politikere, sundhedsmyndigheder og forskere til at prioritere indsatsen for sjældne diagnoser og være med til at sikre, at ingen bliver efterladt i skyggen af manglende viden. Det gælder også på nordisk og europæisk plan, hvor samling af viden, bl.a. til forskningsbrug, er helt nødvendigt.
Børnedemens skal anerkendes som samlebegreb
I Danmark er det, på den korte bane, vigtigt, at Børnedemens anerkendes og anvendes som et samlebegreb for de mere end 100 sjældne sygdomme, der ledsages af en demensudvikling i barnealderen. Det er sket i bl.a. Australien og Norge, og på den baggrund har John Østergaard og NCL Danmark oprettet ”Dansk Børnedemens Initiativ”, hvis mål er at sikre, at
- børnedemens får den nødvendige sundhedspolitiske synlighed og prioritet
- der opnås et forsknings- og evidensbaseret grundlag for at alle børn med demens modtager den bedste pleje og behandling
- forskning i sygdomsmekanismer af de sjældne demensudløsende sygdomme intensiveres.
Der er hjælp at hente
Børnedemens er et begreb, som hjælper på forståelsen af nogle af de udfordringer, som de ramte børn og deres familier, må forholde sig til. Det kan muligvis også sætte en masse tanker i gang og afføde en række spørgsmål. Her kan det være hjælpsomt at komme i kontakt med nogle, som kan sætte sig ind i den situation, man står i, og her kan Sjældne Diagnosers Helpline være en god hjælp.
Rådgiverne i Helpline har ikke specifik viden om børnedemens, men de kender til livet med sjældne sygdomme og de følelser og udfordringer, som man kan støde ind i.
Alle med relation til sjældne sygdomme og handicap kan benytte Helpline og al rådgivning er gratis. Helpline kan kontaktes på tlf. 33 14 00 10, tast 1 og er åben mandag fra 10-14, tirsdag fra 12-18 og torsdag fra 10-14.
Liste med nogle af de diagnoser, som debutterer før 18-års alderen, som ubehandlet vil føre til børnedemens
- Krabbes sygdom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- GM2-gang liosidose: Tay-Sachs’ sygdom – kan optages i Sjældne-netværket
- GM2-gang liosidose: Sandhoffs sygdom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Metakromatisk leukodystrofi – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Niemann-Picks Type A – kan optages i Sjældne-netværket
- Niemann-Picks Type C – kan optages i Sjældne-netværket
- Mukolipidose type 2: I-celle-sygdom – Find MPS foreningen her
- Mukopolysakkaridose: Type 1: Hurlers syndrom – Find MPS Danmark her
- Mukopolysakkaridose: Type 2: Hunters syndrom – Find MPS Danmark her
- Mucopylosakkaridose m (San Filippo syndrom) – Find MPS Danmark her
- Neuronal ceroid lipofuscinoserne, primært undertyperne 1-3 (NCL 1-3) – Find NCL Danmark her
- Canavans syndrom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Glycinencefalopati/ non-ketotisk hyperglycinæmi – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Biotinidase mangel – kan optages i Sjældne-netværket
- Zellweger-spektrum sygdomme – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Menkes’ syndrom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- X-bundet adrenoleukodystrofi – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- MELAS-syndrom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Leighs syndrom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Kearns-Sayres syndrom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Alexanders sygdom type I – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Pelizaeus-Merzbachers sygdom – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Pantothen kinase-associeret neurodegeneration (PKAN) – find netværk for diagnosen i Sjældne-netværket
- Cockaynes syndrom
- Juvenil Huntingtons chorea – Find Landsforeningen for Huntingtons sygdom her
- Infantil neuroaksonal dystrofi
- Rett syndrom – Find Landsforeningen for Rett syndrom her