Sjældne-dag 2008

Den 29. februar 2008 blev den første Sjældne-dag afholdt. Dagen blev markeret i 18 europæiske lande.

I Danmark blev dagen blandt andet fejret med konferencen ”Et sjældent godt liv”, en sjældne-march og et afsluttende event på Rådhuspladsen, hvor Sjældne Diagnosers protektor, H.K.H. Kronprinsesse Mary overrakte Sjældne-prisen.

Konferencen ”Et sjældent godt liv”
Konferencen ”Et sjældent godt liv” var dagens faglige omdrejningspunkt og blev afholdt i Ingeniørernes Hus i København. En række kompetente oplægsholdere gav deres bud på det gode sjældne liv, og med godt 200 tilmeldte var konferencen en stor succes.

Marchen
Efter konferencen marcherede flere hundrede mennesker gennem Københavns gader. De deltog i Danmarks første sjældne-march, der blev anført af Pjerrot, der er protektor for Dansk Forening for Albinisme. Med balloner og orange sjældne-paraplyer til at holde den værste vinterregn væk gik flokken en rute på cirka to kilometer gennem Københavns gader. Ruten endte på Rådhuspladsen.

Eventen på Rådhuspladsen
På Rådhuspladsen blev der afholdt et større arrangement, hvori den spritnye Sjældne-pris blev uddelt. Prisen skulle overrækkes til en person, der har gjort en særlig indsats i forhold til sjældne sygdoms- og handicapgrupper. Da der var flere gode kandidater blandt de nominerede, blev det besluttet af overrække prisen til hele to personer i 2008. Prisen gik til Terkel Andersen, formand for Danmarks Bløderforening og Eurordis, samt Karin Persson, tidligere formand for Dansk Forening for Neurofibromatosis Recklinghausen. Sjældne Diagnosers protektor, H.K.H. Kronprinsesse Mary, overrakte priserne.
Filmen Mads, Marie og Kronprinsessen blev lavet i forbindelse med Sjældne-dagen 2008 og den blev vist på storskærm på Rådhuspladsen.